• bokrijk1.jpg

Hasselt

In de Belgische stad Hasselt klopt het Bourgondische hart van onze zuiderburen in de provincie Limburg. Het nog altijd vrij compacte centrum van Hasselt, wat voorheen de naam Graafschap Loon droeg, is door de eeuwen heen toch aardig gegroeid. Met de uitstekende ligging op de handelsroute die van Luik richting het noorden liep, werd de stad al snel bezocht door allerlei koopmanslieden en hun waar. Maar ook Abdij Herkenrode heeft zijn aandeel in de populariteit van Hasselt gehad. Als bedevaartoord trok het namelijk al in de veertiende eeuw vele bezoekers. Tegenwoordig kun je er meer dan zeshonderd jaar geschiedenis bewonderen en wordt er in het museum alles verteld over de invloedrijke dames die er de scepter zwaaiden.

De meeste bezoekers van de stad Hasselt komen echter om er te winkelen en/of te proeven. Want in de ‘Hoofdstad van de Smaak’ is heel wat te ontdekken.

hasselt1hasselt2

Winkelen

In de grotere winkelstraten als de Koning Albertstraat en de Demerstraat zijn de meest uiteenlopende winkels te vinden. Veelal betreft het hier de bekendere ketens als C&A, Foot Locker, ICI Paris, The Sting en het Kruidvat. Het zijn tevens de drukst bezochte winkelstraten in het centrum van de stad. Wanneer je de zijstraten bezoekt zoals in de Kapelstraat of Onze-Lieve-Vrouwstraat dan zie je direct een ander beeld. De winkels zijn dan vaak wat exclusiever en leveren weer hele andere merken. Kijk maar eens binnen Baby de Luxe, Helsen of Et Moi. Echte modeliefhebbers kunnen zelfs bij het bureau voor toerisme een kaart halen met daarop allerlei exclusieve adressen. Daarnaast zijn er zelfs kaarten voor de bohemien, trendy en creatieve liefhebbers. De stad draagt zijn ondernemers hiermee een warm hart toe. Als bezoeker is dit een fantastisch initiatief. Zo kun je heel doelbewust de meest bijzondere plekjes van Hasselt bezoeken.

hasselt winkelen1hasselt winkelen2

Uit eten

Voor wat betreft de restaurants en cafés van Hasselt kunnen we heel kort zijn. Die zijn er meer dan genoeg! Als Bourgondische hoofdstad van de Belgische provincie Limburg maken ze in Hasselt alle beloftes waar. Ook hier zijn bij het bureau voor toerisme weer allerlei leuke en handige kaarten voor af te halen. Er is een Fairtrade stadsplan waarop een wandelroute is uitgestippeld met daarin allerlei (h)eerlijke adressen die het water in de mond laten lopen. Bij Puur Puur Natuurcafe kun je terecht voor heerlijke koffie, bij Boon voor de lekkerste chocolade en bij de IJsboetiek voor een welverdiend ijsje.

hasselt eten2

De Resto-wijzer is een folder met daarin heel veel restaurants van Hasselt beschreven. Natuurlijk is ook deze voorzien van een kaart waarop ze duidelijk vermeld staan. Maar een wandeling door het centrum laat je al snel de smaak van de stad beleven. Vergeet hierbij vooral niet de uitstekende plekjes zoals het Hemelrijk, de Zuivelmarkt en de Walputstraat. Gastronomen kunnen uitstekend uit de voeten in gelegenheden als ‘t Kookpunt aan het Hemelrijk, JER aan de Persoonstraat of ‘t Kleine Genoegen aan de Raamstraat. En wanneer het budget iets minder toereikend is blijft er zeker genoeg keuze over. Aan de Walputstraat bij De Burgemeester en bij De Badderij aan de Badderijstraat kun je uitstekend eten voor een zeer betaalbare prijs.

Jenevermuseum

hasselt jenevermuseumAan de Wittenonnenstraat is het Jenevermuseum van Hasselt gelegen. Het kruidige drankje is onlosmakelijk verbonden aan de stad. Helaas zijn van de meer dan vijfentwintig stokers uit het verleden nog enkele overeind gebleven. Een prachtige erfenis hiervan is het Hasseltse speculaas. Het suikergoedje, wat een restproduct was van de jeneverstokerijen, werd ergens in de negentiende eeuw door een bakker toegevoegd aan wat vet en bloem. Het resultaat noemde men destijds ‘oemp’ wat niet veel meer betekenden dan een homp. Uiteindelijk na wat ‘fine tuning’ is de Hasseltse speculaas ontstaan zoals je die nog traditioneel gebakken kunt nuttigen bij bakkerij Depaifve aan de Demerstraat.

In het Jenevermuseum van Hasselt kom je meer te weten over het proces van het stoken van Jenever en kun je aan het einde van je bezoek natuurlijk ook een glaasje jenever proeven. In 2014 onderging het museum een grondige restauratie.

Geschiedenis van de stad

Er zijn in Hasselt verschillende manieren om op een leuke manier iets meer geschiedenis van de stad mee te krijgen. Zo kun je Het Stadmus gratis bezoeken. Dit stadmuseum heeft meerdere verdiepingen die zijn gevuld met maquettes, borstbeelden en allerlei bijzondere voorwerpen uit de geschiedenis. Ook zijn er verschillende foto’s en portretten tentoongesteld van mensen en gebeurtenissen die op verschillende manieren iets voor de stad betekend hebben. Kinderen kunnen tegen een kleine vergoeding een rugzak lenen die gevuld is met allerlei spulletjes voor een interessante tocht door Hasselt. Dit zogenoemde ‘mussenkussen’ is erg leuk en zeker een aanrader. In de tuin van Het Stadmus kun je genieten van enkele heerlijkheden waar de stad Hasselt om bekend staat.

Een andere leuke manier waarmee je iets meer in de geschiedenis van de stad duikt, is de Historische Stadswandeling. Voor een paar euro koop je dit boekje bij het bureau Toerisme Hasselt en kun je aan de slag. De wandeling wordt stap voor stap beschreven en brengt je langs plaatsen als het oudste stenen huis, de voormalige rechtbank, het huis van Dokter Willems, het Kadettensteegje en de Minderbroedskerk met daarin de grafkapel van pater Valentinus Paquay. De route wordt tevens verduidelijkt met kopere klinknagels op de weg die de richting aanwijzen. Deze klinknagels zijn in de vorm van een Hazelnoot, hét symbool van Hasselt. Behalve deze wetenswaardigheden, krijg je tevens een goede indruk van de stad en weet je na een kleine twee uurtjes al aardig de weg.

hasselt geschiedenis1hasselt geschiedenis2

Festivals

Dat Hasselt leeft is duidelijk. De stad weet zich gastronomisch en voor het winkelende publiek goed op de kaart te zetten. Maar zeker ook qua festivals weet Hasselt zich aardig te onderscheiden. Zo heb je er jaarlijks het Pukkelpop festival wat meestal in augustus plaats vindt. Op de agenda staan vaak uiteenlopende artiesten die er hun optreden verzorgen. Op de website worden de namen tijdig kenbaar gemaakt. Andere bekende festivals zijn het Internationale Folklorefestival, het Krokusfestival, Rimpelrock / Summer Swing, Hasselts Koopfeest, Het Schlagerfestival, Limburg Proeft, Live in Hasselt en Hasselt Zingt.

Betaal niet teveel voor je hotel of andere accommodatie

Als je op zoek gaat naar accommodaties in Hasselt dan kun je gebruik maken van een groot aantal hotelboekingssites of via google op zoek gaan naar individuele hotels, appartementen en B&B's. Je zult merken dat de prijzen onderling soms flink kunnen verschillen. Soms is booking.com goedkoper, dan is Expedia weer een keer voordeliger en een andere keer kun je beter rechtstreeks boeken. Trivago zoekt tegelijkertijd naar de prijzen bij de grote en kleinere hotelsites en laat je direct zien waar je op dat moment de goedkoopste kamers in Hasselt vindt. Ook worden de prijzen van de officiële hotelsites meegenomen in de vergelijking. Dankzij Trivago vind je altijd de beste prijs!